• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Youhurtbröd, bakat i en lergryta från Römertopf

  • 0 kr

Yoghurtbröd från RömertopfDetta yoghurtbröd från Römertopf smakar bäst när det fortfarande är varmt med smör och lite salt. Det är också gott med skinka el

I lager.
Dela
Artikelnummer: 100

Yoghurtbröd från Römertopf


Detta yoghurtbröd från Römertopf smakar bäst när det fortfarande är varmt med smör och lite salt. Det är också gott med skinka eller sylt.

Yoghurten i skorpbrödet ger brödet en mjuk smul och en lätt syrlig smak.

Degen är gjord av dinkelmjöl med en liten mängd fullkornsmjöl och jäst. 2% salt är en rekommendation från många bagare.

Brödet går i en oval jäskorg. Detta bör anpassas till lergrytan som används. 


Att baka bröd i  en Römertopf är väldigt enkelt. Förvärm grytan och lägg brödet i den heta lergrytan. "Skållningen" tas över av den blötlagda lergrytan och ångan som kommer ut från degen.



Yoghurtbröd från Römertopf

förberedelsetid 2 timmar och 30 minuter 

gräddningstiden 50 minuter


Detta yoghurtbröd från Römertopf smakar bäst när det fortfarande är varmt med smör och lite salt. Det är också gott med skinka eller sylt.

INGREDIENSER

  • 700 dinkelmjöl

  • 100 g fullkornsmjöl

  • 16 gram salt

  • 150 g yoghurt (t.ex. 1,5%)

  • 350 gram ljummet vatten

  • 20 gram färsk jäst

  • tsk socker

INSTRUKTIONER

  • Blötlägg lergrytan i 20 minuter.

  • Lös sedan upp jästen i det varma vattnet och rör ner sockret. Låt stå i ca 10 minuter tills det har bildats skum på vattenytan.

  • Lägg nu de två mjölsorterna, salt och yoghurt i en skål och lägg i matberedaren. Blanda dessa ingredienser med en degkrok och tillsätt sedan vätskan gradvis under omrörning.

  • Täck sedan över degen och låt den jäsa ca 1 timme. Knåda sedan degen lätt igen och forma den till en lång form. Bäst är att vika ihop brödet för att få spänning på toppen. Videoinstruktionerna för detta finns ovan.

  • Det är bäst att lämna den i en mjölad jäskorg ytterligare en timme. Ställ under tiden in lergrytan i den fortfarande kalla ugnen och förvärm till 230 grader över-/undervärme.

  • Efter jästiden vänder du ut brödet på en bit bakplåtspapper och lägger det i den varma lergrytan. Skär toppen med en bakkniv och stäng snabbt Römertopfen.

  • Efter 40 minuter, ta av locket och förundras över resultatet. Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader och grädda i ytterligare 10 till 15 minuter tills skorpan fått fin färg.
    Nu är yoghurtbrödet klart. Det är bäst att njuta av den medan den fortfarande är varm med lite smör och salt.