Helstekt kyckling i en lergryta från Römertopf
Det klassiska receptet på en läcker och krispig stekt kyckling från Römertopf. Extra gott med äpplen och färsk timjan.
Om du tar av locket innan tillagningstiden är slut blir kycklingen härligt krispig.
Helstekt kyckling från Römertopf
4 portioner
förberedelsetid 30 min
tillagningstid 90 minuter
Det klassiska receptet på en läcker och krispig stekt kyckling från Römertopf. Extra gott med äpplen och färsk timjan.
INGREDIENSER
1 kyckling färsk (ca 1,5 kg)
2 medelstora morötter
1 medelstor lök
3 äpplen
1 vitlöksklyfta
5 tsk paprikapulver
3 tsk salt
3 dl. vitt vin
5 kvistar timjan
INSTRUKTIONER
Skölj kycklingen inifrån och ut, klappa torrt.
Blötlägg lergrytan i 15 min.
Tärna äpplen, lök, morötter och vitlök grovt och blanda ihop. Marinera kycklingen generöst inifrån och ut med salt och paprikapulver och fyll sedan med bitar av äpple, morot och lök samt timjan.
Förbered Römertopfen och lägg den fyllda kycklingen i den. Ordna resterande frukt och grönsaker runt den.
Häll i det vita vinet och tillsätt timjankvistarna.
Stäng locket på Römertopfen och sätt in i den kalla ugnen.
Tillagningstid vid 180 grader varmluft, beroende på storlek, 75 till 90 minuter. 10 minuter före slutet av tillagningstiden, ta av locket för att ge kycklingen ett fint knaprigt skinn.
Till detta passar ris, potatissallad, kokt potatis, fina grönsaker och sallad.