Anka med apelsin
Anka och gås är klassikerna på hösten. När vi lagar dessa goda
rätter använder vi alltid mejram eftersom mejram gör fett
lättare att smälta.
Med apelsiner och äpplen får du en härlig höstlig och balanserad smak med anka.
förberedelsetid 20 minuter
tillagningstid 1 timme och 45 minuter
INGREDIENSER
1 gårdsanka, ca 1,6 kg färsk eller tinad
salt och peppar
Fyllning:
1 kvist rosmarin
4 kvistar mejram
2 vitlöksklyftor
2 medelstora lökar
2 små äpplen
3 ekologiska apelsiner
Marinad:
1,5 tsk honung
100 ml torrt vitt vin
Till såsen:
1 dl. gräddfil
salt och peppar
Eventuellt majsstärkelse
INSTRUKTIONER
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i ca 15minuter.
Putsa ankan och skölj den i kallt vatten. Torka ankan. Förbered en salt- och pepparblandning och gnugga ankan kraftigt inifrån och ut.
Till fyllningen, skala och grovhacka vitlöksklyftor och lök och lägg i en skål. Tvätta apelsinerna och äpplena och klyfta dem med skalet på. Hacka mejram och rosmarinkvist grovt och lägg i resterande ingredienser i fyllningen.
Ankan läggs nu i lergrytan och fylls med fyllningen. De bitar som inte längre får plats i ankan placeras runt den. Till marinaden, lös honungen i det ljumma vita vinet och häll hälften av blandningen i den lergrytan.
Med locket på skjuts den lergrytan in i den kalla ugnen. Där tillagas den nu på 200 grader över- och undervärme i ca 1:45 timmar. Efter en timme, ta av locket kort och pensla med hälften av den ljumma marinaden och sätt tillbaka i ugnen med locket stängt. Efter ca 1:45 timmar tar du ut den varma lergrytan ur ugnen, häller av buljongen med fettet i en kastrull. Häll lite fett över ankan och sätt tillbaka den i ugnen i nedre delen av lergrytan för att steka den i ytterligare 15 minuter. Huden blir fin och krispig.
Ta bort fettet från den avrunna vätskan och krydda fonden med salt och peppar samt lite gräddfil till en fin sås. Om såsen inte är tillräckligt tjock, tjockna den helt enkelt med en tesked majsstärkelse.
Kokt potatis och brysselkål passar till exempel bra till anka som tillbehör.