Fläsklägg med öl och ljummen pärlkornssallad
Fläsklägg i en lergryta från Römertopf är verkligen en klassiker som inte bör saknas på någon familjefest.
I Tyskland heter denna rätt Schweinshaxe och är en riktig klassiker.
Medan fläskläggen gonar till sig i lergrytan förbered samtidigt en läcker pärlkornssallad.
Fläsklägg i öl med ljummen pärlkornssallad
2 portioner
förberedelsetid 30 minuter
tillagningstid 2 timmar och 30 minuter
INGREDIENSER
1 fläsklägg
2 morötter
200 g rotselleri
1 lök
1 dl. veteöl, weissbier
Till salladen:
100 g pärlkorn
2 tomater
1 vårlök
1/2 knippe plattbladspersilja
3 matskedar vitvinsvinäger
Salt
peppar
INSTRUKTIONER
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i ca 15 minuter
Skala grönsakerna och skär i stora bitar. Skölj fläskläggen, skär svålen i en diamantform och gnid in allt med salt och peppar.
Lägg grönsakerna i stekpannan och lägg fläskläggen ovanpå. Häll i ölen och ställ in lergrytan i den kalla ugnen. Tillaga på 200°C över-/undervärme i ca 2,5-3 timmar.
Lägg pärlkornet i en kastrull, häll i lite grönsaksfond och låt puttra i 20 minuter. Häll sedan av och låt svalna. Tvätta tomaterna och skär i små bitar. Finhacka vårlöken och persiljan.
När fläskläggen är klar, ta bort grönsakerna och hacka dem grovt. Kasta det över hela salladen. Krydda pärlkornet med vitvinsvinäger, lite sås samt salt och peppar.
En riktig klassiker!