• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Skikttårta, syndigt god, gjord i brödform från Römertopf

  • 0 kr
I lager.
Dela
Artikelnummer: 112

Baumkuchen // Skiktårta 

Detta underbara recept på skikttårta eller Baumkuchen som den heter i Tyskland  är perfekt för att  den söta sommarfikan. Det är nästan meditativt att applicera lagren om och om igen  av vanilj, rom och apelsindoft.


förberedelsetid 30 minuter

tillagningstid 20 minuter


INGREDIENSER

  • Till degen

  • 6 ägg (storlek M)

  • vaniljstång

  • 250g mjukt smör

  • 235 gram socker

  • 4 cl rom rom

  • 100 majsstärkelse

  • 1,5 tsk bakpulver

  • 145 gram mjöl

  • Finrivet skal av 1/3 apelsin

  • En god nypa salt

  • För omslag och dekoration:

  • 200 g bittersöt överdrag

  • 20 kokosfett, hårt

  • Några mandelflingor att strö över

INSTRUKTIONER

  • Förberedelse : Förbered först Römertopfs brödform genom att blötlägga den i ljummet vatten i 15 minuter. Smörj sedan lätt och mjöl (slå ut överflödigt mjöl). Klä botten med bakplåtspapper klippt i storlek.

  • Till degen:
    Rör ihop smör och socker innan du gradvis tillsätter 3 av äggen.

  • Separera nu de återstående äggen och tillsätt äggulorna, rom, apelsinskal och fruktköttet av vaniljstången i smörblandningen.

  • Blanda maizena, mjöl och bakpulver och rör ner i smörblandningen så kort som möjligt.

  • Vispa nu äggvitorna med salt och vänd ner i smeten.

  • Häll 2-3 matskedar av smeten i formen och fördela jämnt.

  • Placera formen så nära den övre värmespiralen som möjligt och ställ in i den kalla ugnen, ställ in denna på 225 °C över-/undervärme. Grädda tills toppen är gyllenbrun (det är bäst att hålla på då smeten bränns snabbt).

  • Lägg nu på och grädda det andra lagret på samma sätt, fortsätt på samma sätt med följande lager tills det inte finns mer deg kvar.

  • Gräddningstiden ska vara mellan 5-7 minuter (första lagret brukar ta lite längre tid). Om lagren gräddar betydligt längre bör temperaturen höjas till 250 °C över-/undervärme eller tunnare lager.

  • Låt kakan svalna helt innan du försiktigt vänder ut den.

  • Till överdraget :
    Smält chokladen med kakaofettet över vattenbad. Lägg under tiden Baumkuchen upp och ner på ett galler och lägg aluminiumfolie under.

  • Häll chokladblandningen över Baumkuchen och jämna ut den på alla sidor med en vinkelspatel. Strö över lite flagad mandel. Låt beläggningen stelna i kylen.