• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Helstekt gås blir godast i en lergryta från Römertopf

  • 0 kr

Helstekt gås Den stekta gåsen är en absolut klassiker. Det finns otaliga sätt att förbereda det. Detta recept är väldigt enkelt och kräver bara n

I lager.
Dela
Artikelnummer: 116

Helstekt gås 


Den stekta gåsen är en absolut klassiker. Det finns otaliga sätt att förbereda det. Detta recept är väldigt enkelt och kräver bara några få ingredienser. Förutom gåsen måste du även förbereda den kokta potatisen och den klassiska rödkålen.

Det finns en färsk gås från 3 till 6/7 kg. Här bör du vägledas av storleken på Römertopf. Beroende på storleken på gåsen kommer tillagningstiden att öka eller minska.

Såsen till gåssteken görs dels av skyn och givetvis med safterna som kommer ur det, så att man får full smak av gåsen.
Såsen förfinas antingen med syrliga tranbär eller med söta, förkokta kastanjer.


Helstekt gås 

förberedelsetid 15 minuter

tillagningstid 2 timmar 

Den stekta gåsen är en absolut klassiker. Det finns otaliga sätt att förbereda det. Detta recept är väldigt enkelt och kräver bara några få ingredienser.

INGREDIENSER

  • 4,5 kg gås

  • äpplen

  • 2 lökar

  • För att rubbing:

  • tsk torkad mejram

  • 4 tsk salt

  • tsk mald peppar

  • Till såsen:

  • 3 msk tomatpuré

  • msk mjöl

  • 250 ml rött vin, torrt

  • 100-150 ml sås (gås)

  • 500 ml grönsaksfond eller kycklingfond

  • matskedar lönnsirap/ honung

INSTRUKTIONER

  • Blötlägg lergrytan i kallt vatten i ca 15 minuter. 

  • Blanda salt, peppar och mejram och gnid gåsen gåsen inifrån och ut med den.
    Dela en lök och de två oskalade äpplena och stoppa ner dem i gåsen.

  • Gåsen placeras nu med bröst ner i den nedre delen av lergrytan.
    Med locket på sätter du nu in lergrytan  in i den kalla ugnen och temperaturen är inställd på 190 grader över- och undervärme.
    Efter en timme tar du lergrytan ut ur ugnen och drygt hälften av fettet eller såsen som rymt tas bort.

  • Efter 1,5 timme i ugnen tas locket av den romerska grytan bort och gåsen vänds med bröstsidan uppåt. Spraya upprepade gånger med saltvatten under de sista 30 minuterna.

  • .Skala löken och skär i grova tärningar.

  • Hetta upp en panna med olja och fräs löken.

  • Tillsätt tomatpurén och fräs kraftigt. Pudra över mjöl, blanda i och tillsätt rött vin. Under tiden har fettet separerat från stekvätskan från lergrytan så det mesta av fettet kan skummas bort. Rör i ca 100-150 ml av stekvätskan efter smak.

  • Fyll på med grönsaksbuljong, tillsätt lönnsirap och låt puttra utan lock.
    Passera såsen genom en sil ca 15 minuter före servering. 

  • Om du vill att såsen ska vara lite tjockare, blanda helt enkelt 2 tsk majsstärkelse med en tsk vatten och rör ner med en visp.

  • Smaksätt till sist såsen med salt, peppar och eventuellt lönnsirap eller honung.