Paella från Römertopf
Grundingredienserna till en paella är ris, saffran och god olivolja utgör grunden för en god paella. Då finns det inga gränser för kreativiteten: Olika grönsaker som paprika, bönor eller tomater, kyckling, spansk chorizo eller naturligtvis fisk och/eller skaldjur kan kombineras med varandra efter humöret.
Det här paellareceptet i Römertopf-grytan är helt inriktat på fisk och skaldjur. Om du vill lägga till bör du steka köttet innan och senare blanda ner det i paellan med skaldjuren.
Paella från Römertopf
4 port.
förberedelsetid 15 minuter
tillagningstid 65 minuter
Det här paellareceptet i Römertopf-grytan är helt inriktat på fisk och skaldjur. Om du vill lägga till kyckling eller kanin bör du steka köttet innan och senare blanda ner det i paellan med skaldjuren.
INGREDIENSER
Skaldjur och fisk:
130 g marulk
130 gram lax
8 räkor (förkokta med skal eller råa med eller utan skal)
250 gram musslor
100 g bläckfiskringar
Ris:
3 msk olivolja till stekning
1 rödlök (50g)
1 vitlöksklyfta
100 gram purjolök
150 gram morötter
1/2 tsk salt
200 gram ris
1 nypa saffran
250 ml kött- eller grönsaksfond
100 ml vitt vin
2 lagerblad
1 kvist timjan
INSTRUKTIONER
Skala och finhacka lök och vitlöksklyftor. Tvätta purjolöken och skär i tjocka ringar. Skala morötterna, kvarta dem på längden och skär i små tärningar.
Blötlägg locket på den romerska grytan och ställ åt sidan.
Hetta upp lite olivolja i en panna, tillsätt purjolök, morötter, lök och vitlök och fräs tills de är gyllene.
Lägg riset i ett durkslag och skölj under kallt rinnande vatten tills vattnet inte längre är mjölkaktigt. Låt rinna av kort och lägg i pannan med grönsakerna.
Lös upp saffranstrådarna i lite vatten så att den vackra färgen kommer fram.
Häll nu innehållet i pannan i den romerska grytan och tillsätt buljong, vitt vin, salt, lagerblad, timjan och saffran och blanda i.
Stäng nu den romerska grytan, ställ den på mittersta hyllan i den kalla ugnen, sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme och koka i 50 minuter.
Skär under tiden fisken i valnötsstora bitar och halvera bläckfiskringarna om det behövs.Skölj musslorna snabbti kallt vatten och låt rinna av.
I slutet av tillagningstiden tas locket av och skaldjuren och fisktärningarna viks försiktigt in. Efter ytterligare 15 minuter i ugnen är paellan klar.