• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Morotskaka gjord i brödform från Römertopf

  • 0 kr
I lager.
Dela
Artikelnummer: 117

Morotskaka från Römertopf


Det blir bara inte saftigare. Morotskakan är god året om.. I kombination med mandel har du känslan av att bita i marsipan.

Morotskaka

förberedelsetid 20 minuter

Tillagningstid 1 timme

INGREDIENSER

  • 220 vetemjöl 

  • 200 g mjukt smör

  • 180 gram rörsocker

  • 100 g mald mandel

  • ägg, storlek M

  • 1 tsk salt

  • tsk bakpulver

  • 1/2 dl.mjölk 

  • 100 rivna morötter

  • 1/2 tsk citronskal

  • tsk kanel

  • lite smör till formen och ströbröd

  • Garnering:

  • 100 gram färskost

  • 100 g mjukt smör

  • 100 strösocker


INSTRUKTIONER

  • Ingredienserna ska alla vara i rumstemperatur innan de förbereds så att ingredienserna i degen kombineras väl. Grädde, smöret med rörsocker och salt i en skål.

  • Blanda i äggen ett i taget. Blanda mjöl, mandel och bakpulver och rör ner i omgångar. Rör ner mjölk, citronskal och kanel. Riv morötterna och vänd till sist ner dem i smeten.

  • Smörj bakformen med lite smör och strö över lite ströbröd. Häll smeten i formen och ställ in i den kalla ugnen. Kakan ska nu gräddas på 180 grader över- och undervärme i 60 minuter.

  • Eftersom ugnar har olika temperatur, se till att kakan inte blir för mörk, speciellt i slutet av gräddningstiden. För att vara säker på att kakan är klar, testa med provsticka. Om det inte fastnar mer deg på träpinnen är kakan klar.

  • Till toppingen, blanda färskosten, mjukat smör och strösocker till en fin kräm tills det inte finns några fler klumpar. Glasyren kan spridas på tårtan i en spritspåse eller spridas över hela kakans yta med en spatel.

  • Några morotsremsor, hackad mandel och lite citronskal ger kakan pricken över i:et.