Morotskaka från Römertopf
Det blir bara inte saftigare. Morotskakan är god året om.. I kombination med mandel har du känslan av att bita i marsipan.
Morotskaka
förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 1 timme
INGREDIENSER
220 g vetemjöl
200 g mjukt smör
180 gram rörsocker
100 g mald mandel
3 ägg, storlek M
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/2 dl.mjölk
100 g rivna morötter
1/2 tsk citronskal
1 tsk kanel
lite smör till formen och ströbröd
Garnering:
100 gram färskost
100 g mjukt smör
100 g strösocker
INSTRUKTIONER
Ingredienserna ska alla vara i rumstemperatur innan de förbereds så att ingredienserna i degen kombineras väl. Grädde, smöret med rörsocker och salt i en skål.
Blanda i äggen ett i taget. Blanda mjöl, mandel och bakpulver och rör ner i omgångar. Rör ner mjölk, citronskal och kanel. Riv morötterna och vänd till sist ner dem i smeten.
Smörj bakformen med lite smör och strö över lite ströbröd. Häll smeten i formen och ställ in i den kalla ugnen. Kakan ska nu gräddas på 180 grader över- och undervärme i 60 minuter.
Eftersom ugnar har olika temperatur, se till att kakan inte blir för mörk, speciellt i slutet av gräddningstiden. För att vara säker på att kakan är klar, testa med provsticka. Om det inte fastnar mer deg på träpinnen är kakan klar.
Till toppingen, blanda färskosten, mjukat smör och strösocker till en fin kräm tills det inte finns några fler klumpar. Glasyren kan spridas på tårtan i en spritspåse eller spridas över hela kakans yta med en spatel.
Några morotsremsor, hackad mandel och lite citronskal ger kakan pricken över i:et.