Granolakvarggryta med bär
En söt granolakvarggryta med färska bär är precis grejen för varma sommardagar. Oavsett om den är ljummen eller kall - med sin krispiga granolatoppning är grytan alltid ett nöje. Du kan variera bären som du vill. En blandning av hallon, blåbär och jordgubbar är extra gott. Om du gillar det lite syrligare kan du även lägga till vinbär.
För ännu mer njutning: Blanda några nötter eller frön med havregrynen.
Granolakvarggryta med bär
4 portioner
förberedelsetid 50 minuter
tillagningstid 60 minuter
En söt kvarggryta med färska bär är precis grejen för varma sommardagar. Oavsett om den är ljummen eller kall - med sin krispiga granolatoppning är grytan alltid ett nöje.
INGREDIENSER
500 g färska bär (hallon, blåbär, jordgubbar)
2 ägg
1 nypa salt
40 gram socker
500 g lågfettkvarg
1 paket vaniljsåspulver "grädde"
1 paket vaniljsocker
150 gram havregryn
40 g lönnsirap
40 gram solrosolja
INSTRUKTIONER
Blötlägglergrytan i 15 minuter i kallt vatten.
Separera äggen och vispa äggvitan med en nypa salt. Tillsätt sakta sockret och fortsätt vispa tills äggvitan är blank. Blanda äggulan tillsammans med kvarg, vaniljsocker och puddingpulver.
Lägg bären i Römertopf. Vänd ner den vispade äggvitan i kvargblandningen och fördela allt över bären. Blanda havregryn med lönnsirap och olja. Lägg det hela på ostmassan.
Ställ in Römertopfen i kall ugn och grädda i 50 minuter i 180°C – ta av locket ca 15 minuter innan tiden är slut så att granolan blir knaprig.