• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Skötselråd

Med rätt skötsel och rengöring av din lergryta från Römertopf har du glädjen av den i många goda och matglada år framöver!

 • En helt ny lergryta, både botten och lock,  bör blötläggas i kallt vatten i ca 12 timmar före första gången du använder den.
 • Blötlägg lergrytan, både botten och lock,  i ca 30 min före varje användning, när den är riktigt fuktad lägger du i råvarorna i grytan
 • Gör en rejäl grundservice eller rengöring på lergrytan efter var 50:e användning. Blötlägg lergrytan i ca 30 minuter, fyll grytan med kallt vatten häll på ca 10 cl ättika (24%), på med locket in i med grytan i kall ugn. sätt ugnen på ca 225 grader och låt det koka i 30-40 minuter. Efter denna grundservice så är lergrytan sugen på matlagning igen. Detta eftersom fett som satt sig i lergrytans ytskick släpper och grytan kan ´´andas´´ igen. Ättikan sätter och lämnar ingen smak efter sig när du sen använder din rengjorda lergryta igen.
 • Har grytan stått i köksskåpet en längre tid så gör en grundservice för att vara på den säkra sidan. Att rengöra lergrytan med jämna mellanrum förlänger hållbarheten rejält på din lergryta.
 • Grytan ändrar färg med åren och kommer att bli mörkröd. Det är helt naturlig eftersom den görs i naturlig rödlera.
 • När du förvarar grytan i mellan användningarna, ha locket i bottnen så att lergrytan andas.
 • Sätt alltid in  lergrytan i kall ugn och låt den värmas upp efterhand. Har du gasugn, sätt ugnen på lägsta temp. Höj sedan efterhand tills det att du nått angiven temp.
 • Det här med värme och kyla är viktigt när det gäller lergrytor. Sätt aldrig in en kall lergryta med kall mat i varm ugn. Sätt den inte heller på en spisplatta. Risken att lergrytan spricker är stor och samtidigt så förlorar du själva poängen med att laga mat i lergryta. Det ska ta tid. Sätt inte heller en varm lergryta på kallt underlag utan sätt den på underlägg av trä, slilicon, kork, en handduk eller varför inte på TONi, Römertopf egna underlägg. Sprickrisken är stor om du sätter grytan på bänkskivan direkt.
 • Om du mot förmodan behöver sätta till vätska under matlagningen ska vätskan hettas upp först. Häll alltså i t.ex. varmt vatten istället för kallt. Lergrytor tål inte snabba temperaturväxlingar.
 • Blev du inte nöjd med maten efter premiärrätten. Ingen ugn är den andra lik, temperatur på råvarorna, hur mycket lägger du i lergrytan, är 225 grader verkligen 225 grader i din ugn. Kanske får du testa dig fram ett några gånger men ett gott råd är. Låt det ta tid när du lagar mat. Ju längre lergrytan står i ugnen ju saftigare och godare blir det. Jag brukar säga att man får anstränga sig för att misslyckas när man lagar mat i en lergryta.
 • Vid vanlig handdisk så ta lite diskmedel, varmt vatten och jobba med diskborsten. Rengör efter varje gång du använt lergrytan och låt den torka helt innan du ställer undan lergrytan. Locket förvarar du i bottnen för då kan grytan andas och luftas till nästa gång du använder den. Ett tips är att sätt in den diskade grytan på ca 50 grader i ugnen så torkar den snabbare.
 • Mise en place, Allt på plats, det gäller vid all matlagning och även här. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten. Läs igenom hela receptet, ta fram råvarorna, slipa kniven och sätt igång. För nu har du några sköna timmar framför dig innan vännerna knackar på dörren och säger unisont. Vilka härliga dofter!
 • Du kan laga många olika rätter i en lergryta, tänk dock på att fisk sätter smak i lergrytan så ha en lergryta till fisk och en lergryta till alla andra läckerheter.

Frågor? Maila oss här [email protected] eller ring på 0411-42120