• Lergrytor.se har Sveriges bästa sortiment på lergrytor!
Fri frakt över 990:- / Snabba leveranser / Vi finns i Skurup / Vi kan lergrytor!

Lergrytans historia

Det har lagats mat i lergrytor i tusentals år så att lergrytan är inte något som ´´uppfanns´´ på 1970-talet för att sedan falla i glömska i några årtionden för att nu bli modernt igen. Lergryta kallas även för romargryta och det heter Römertopf på tyska så att det var romarna som började med serietillverkning av lergrytor är ingen större hemlighet.  

Kärt barn har många namn och i detta fall flera utseende för lergrytor är något som används till matlagning världen över. I Kina kallas de för sha-guo, indierna har sin tandorigryta.  Afrika i allmänhet och Marocko i synnerhet har ju sin Tanginegryta men även i här i Europa finns olika typer av lergrytor.  Gemensamt för alla är att de ser olika ut men matlagningen är i stort sett den samma.

Att det är så populärt med lergrytor beror naturligtvis på mångsidigheten med lergrytor. Du kan ta vilka råvaror du vill egentligen: Kött, Fisk, Grönsaker, gör en god mustig  soppa, baka saftigt bröd, delikata desserter. Bara fantasin sätter gränser. 

1966 anställdes Franz Peter Münch av sin svärfar Eduard Boy på ett krukmakeri i Tyskland. Man tillverkade blomkrukor i terracotta. Münch provade sig fram med olika produkter och en dag tillagade han en kyckling i en blomkruka som han även hade gjort ett lerlock till. Kycklingen blev mör och saftig och detta lade grunden till att Römertopf startades upp. Tack vare detta kan nu alla tillaga goda, möra och saftiga maträtter i en lergryta från Römertopf.

Tyska Römertopf började att tillverka lergrytor 1967 och är idag ledande i Europa. Detta beror på den enastående kvalitén med förstklassig lera, bra produktutveckling samt att tillverkningen sker i Tyskland.

Historien

 • 18000 f.Kr. 

  Krukmakeri och förvaring 

  De äldsta kända keramiska kärlen tillverkades redan under den övre Paleolitiken i det nuvarande Kina och används för att lagra och hålla maten färsk.

 • 13000 f.Kr. 

  Krukmakeri och matlagning

  I Japan används keramiska lergrytor för första gången för att laga till marina och sötvattendjur.

 • 3000 f.Kr. 

  Keramik och glasyr

  De första glaserade keramiken är gjorda i Mesopotamia och Egypten. Glasyren möjliggör ännu bättre användning av kärlen för lagring av mat och dryck.

 • 800 f.Kr. 

  Ångkokning i lera

  Etruskerna täcker mat (fisk, kött och grönsaker) med lera och satte dem sedan i elden ... ångkokning uppfanns och är fortfarande det mildaste, mest vitamin- / näringsmedelsbevarande och mest välsmakande sättet att laga mat.

 • 1966

  Uppfinning av Römertopfs lergryta

  Franz-Peter Münch, svärsonen till Eduard Bay, ägaren till det keramikproducerande företaget Eduard Bay GmbH från Ransbach-Baumbach i Westerwald, kom på idén om en gryta gjord av lera medan han var på affärsresa, inspirerad av Medelhavsområdet .

 • 1967

  Presentation av den första lergrytan från Römertopf

  Den första Römertopf presenterades i april 1967 av Eduard Bay GmbH som en absolut innovation på Hannover-mässan, då den ledande konsumentvarumässan i Tyskland. Franz-Peter Münchs idé blev verklighet och accepterades omedelbart med entusiasm av tyska slutkonsumenter.

 • 1975

  Lergrytor från Römertopf erövrar världen.

  1975 producerades den 10 000 000: e Römertopf, en stor framgång för den nya matlagningsapparaten, som fortfarande var ung vid den tiden. Römertopf säljs också mer och mer internationellt. Påföljande år görs upp till 1 000 000 lergrytor varje år. Då som nu tillverkas allt för hand i den speciella WesterWald-leran.

 • 1997

  Varumärke och företag blir ett

  Otto Gatzke köper produktkategorin Römertopf från Eduard Bay GmbH och grundar Römertopf Keramik GmbH på Weiherstrasse 1 i Ransbach-Baumbach. Bara cirka 500 meter från den ursprungliga produktionsplatsen tillverkar 24 anställda i den nya fabriken alla produkter från Römertopf.

 • 2017

  Römertopf relanseras

  Römertopf-varumärket gör en omfattande nystart: Produktkategorisering, varumärkesimage och bild, varumärkeslogotyp, förpackningskoncept, reklam- och kommunikationskoncept, webbplats, sociala medier, försäljningskoncept och mycket mer förnyas och moderniseras.

 • 2018

  Innovationer och nyheter

  Tillsammans med gourmetgrillaren och TV-stjärnokocken Johann Lafer är den nya produktkategorin LaferBBQ utvecklad och lanserad med framgång på marknaden. Strax därefter kommer Brick, ett samarbete mellan Römertopf och OPTIMISMUS, att presenteras på Ambiente i Frankfurt. Idén med Bricknic föddes! Ytterligare innovationer utvecklas för kategorierna Fresh Food, Baking och Special.

 • 2020

  Investeringar och tillväxt

  Investeringar i nya ugnar och torkar, flytt till moderna lokaler och därmed möjlig optimering av alla processer för att möta den ökade efterfrågan och för att göra Römertopf lämplig för framtiden "Handgjord i Tyskland". Redan 50 anställda tillverkar Römertopf och alla tillhörande produktkategorier i hållbart handarbete med stor omsorg och entusiasm.

 • 2024 

        Nya ägare

        Våren 2024 köps Römertopf av det tyska bolaget P:OS som är beläget i Hamm. Under året kommer lergrytan att tillverkas i flera                  färger för att attrahera fler kunder. Det kommer även att tillkomma utvalda produkter som passar det moderna köket. Kvalitén är fortsatt hög och namnet Römertopf kommer även i fortsättningen att förknippas med god mat och hälsosam matlagning.


Frågor? Maila oss här [email protected] eller ring på 0411-42120