Sparrisragout i Römertopf
Äntligen börjar det igen, sparrissäsongen! Och eftersom man aldrig kan få tillräckligt med varierande sparrisrecept visar vi hur lätt och gott en sparrisragout i en Römertopf kan vara.
Här finns den fulla sparrisaromen tillgänglig i dubbelform. I vårt fall finns det en mix av grön och vit sparris. På grund av de olika tillagningstiderna lägger du helt enkelt den gröna sparrisen i den fyrkantiga romerska grytan lite senare. Vi serverar den klassiska kokta potatisen som tillbehör, men en bit lax passar också bra till sparrisraguten.
Sparrisragout i Römertopf
4 portioner
förberedelsetid 15 minuter
tillagningstid 30 minuter
INGREDIENSER
300 g sparris, vit
300 g sparris, grön
2 msk smör
2 schalottenlök
3 dl. grädde
1 msk mjöl
400 ml grönsaksfond
Salt
peppar
färsk muskotnöt
Körvel och persilja till garneringen
INSTRUKTIONER
Blötlägg lergrytan i kallt i vatten i ca 15 minuter
Skala den vita sparrisen och skär bort de träiga ändarna.
Skär bara av ändarna på den gröna sparrisen. Skär sedan båda typerna i lagom stora bitar i vinkel.
Skala och finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull med smöret och fräs i 5 minuter tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan mjölet, rör om och häll snabbt i grädden.
Tillsätt sedan grönsaksbuljongen och låt det koka upp kort, sjud tills såsen har fått önskad konsistens och fyll sedan lergrytan, ställ in den i kall ugn, lägg i den vita sparrisen, lägg på locket och ställ sedan in temperaturen på 180 grader.
Efter cirka 20 minuter, tillsätt den gröna sparrisen och koka i ytterligare 10 minuter.
Garnera med körvel och persilja, serveras med kokt potatis.