Potatisgryta med pumpa och fetaost
Vad har potatis och pumpa gemensamt? Just det, dessa två sorters grönsaker kan lagras otroligt bra, så att vi kan njuta av dem länge. Under lång lagringstid bör de förvaras borta från solljus, men förvaras på en torr, mörk och sval plats. I denna potatisgryta med pumpa får den sötsmakande pumpan en stark kontrast från fetaosten. En extra portion persilja ger friskhet till detta recept.
Potatisgryta med pumpa och fetaost
4 portioner
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 60 min
I denna gryta får den sötsmakande pumpan en stark kontrast från fetaosten. En extra portion persilja ger friskhet till detta recept.
INGREDIENSER
500 g Hokkaido pumpa
500 gram potatis
1 vitlöksklyfta
1 lök
300 g fetaost
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
1 knippe persilja
salt
nymald peppar
riven muskotnöt
INSTRUKTIONER
Tvätta och torka pumpan, dela på mitten och skrapa ur fröna med en sked. Skala och tvätta potatisen. Skär varje i jämntjocka skivor och krydda i en skål med lite salt och peppar.
Blötlägg locket på lergrytan i 15 min.
Skala vitlöken och löken, skär i fina tärningar och lägg i potatis- och pumpablandningen.
Fyll nedre delen av Römertoppen med potatis-pumpablandningen och smula hälften av fetaosten över. Bred till sist ut resterande pumpapotatisskivor och fetaosten ovanpå.
Vispa äggen med den vispade grädden och smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Skölj persiljan, torka, hacka fint och rör ner i ägg- och gräddblandningen. Fördela denna blandning jämnt över grytan.
Stäng steken och ställ in i den fortfarande kalla ugnen. Potatis- och pumpagrytan kokar nu totalt 60 minuter på 200 grader över-/undervärme i 60 minuter. Ta av locket 10 minuter innan tillagningstiden är slut så att fetaosten är lätt rostad.