Förbered först grönsakerna. Ta bort skalet från sellerin och skär i ca 1 cm tjocka tärningar. Ta bort ändarna från morötterna och rötterna från purjolöken. Skär sedan båda i tunna skivor. Skala och dela löken.
Blötlägg lergrytan i ca 30 minuter
Hetta upp oljan i en panna och stek rostbiffen på alla sidor. Ta sedan ur pannan, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Tillsätt grönsakerna i pannan och fräs tills de fått fin färg. Lägg sedan i Römertopfen och lägg steken ovanpå.
Tillsätt nötbuljongen, stäng Römertopfen med lock och ställ in i den fortfarande kalla ugnen. Tillaga sedan i 200 °C över-/undervärme i 2,5 timmar.
Ta slutligen bort steken från Römertopfen och häll såsen genom en sil i en kastrull. Tjocka med lite stärkelse löst i vatten och koka upp igen. Skiva sedan steken och häll såsen över.
Servera med kokt potatis eller dumplings. Smaklig måltid.