Crème Brûlée från Römertopf
Ett enkelt recept på en krämig, krispig crème brûlée, förfinad med en touch av apelsinskal. Den jämna och skonsamma värmefördelningen i din Brick sparar dig det annars nödvändiga vattenbadet när du lagar en crème brûlée.
Crème Brûlée från Römertopf
2-3 portioner
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Ett enkelt recept på en krämig, krispig crème brûlée från Römertopf, förfinad med en touch av apelsinskal.
INGREDIENSER
400 gram vispgrädde
1 dl. mjölk
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljextrakt)
1 rivet skal av en citron
4 äggulor
1 tsk majsstärkelse
50 gram socker
1 nypa salt
ca 50 g socker för flambering
INSTRUKTIONER
Blötlägg först Römertopfstenen i minst 15 minuter, förvärm sedan ugnen till 150 °C över-/undervärme.
Separera under tiden äggen och blanda äggulorna med sockret, maizena och en klunk av grädden.
Häll resterande grädde i en kastrull tillsammans med mjölk och apelsinskal.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fruktköttet. Tillsätt nu dessa i grytan och låt allt koka upp. Sjud försiktigt i 1 minut.Häll gräddblandningen genom en sil och rör sedan bara en klunk i ägguleblandningen. Rör sedan ihop båda massorna.
Lägg allt i din Brick och låt stelna i den förvärmda ugnen med locket på i 40 minuter.
Låt crème brûléen svalna i kylen över natten.
Innan servering, strö ytan generöst med socker och bränn av med en brännare