Limoncello ringtårta med frosting
förberedelsetid
15minuter
tillagningstid
1Timme 10minuter
Finns det en tårta som känns mer somrig än en färsk citronkaka? Ja! Limoncello ring tårta.
INGREDIENSER
250 g mjukt smör + ca 30 g till formen
250 gram socker
1 tsk vaniljpulver
5 ägg storlek M, rumstemperatur
375 g mjöl + lite till till formen
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
175 ml Crema di Limoncello
1,5 ekologiska citroner
För glasyren:
150-200 g strösocker
Lite Crema di Limoncello att röra om (max. 50 ml)
Några giftfria/ätbara blommor för dekoration (t.ex. lila, kamomill, tusensköna, viol,...)
1 nypa salt
INSTRUKTIONER
Förberedelse:
Blötlägg Römertopf kakformen i ljummet vatten i ca 10-15 minuter, torka den sedan väl på insidan.
Smörj ringkakformen tunt men ordentligt med mjukt smör, tillsätt sedan mjölet och vänd formen tills det har gått över allt, slå nu ut överflödigt mjöl.
Till degen:
Vispa smöret med socker , vaniljpulver och salt i 3-5 minuter tills blandningen är ljus och luftig. Tvätta citronerna i varmt vatten, riv sedan skalet fint och rör ner.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. (Det är normalt att smeten separerar lite nu)
Lägg även till Crema di Limoncello.
Rör till sist ner mjölet som blandats lätt med bakpulvret så kort som möjligt.
Häll smeten i formen och ställ in i den kalla ugnen. Sätt ugnen på 175 °C och grädda kakan i ca 70 minuter (testa med spett!), täck med lite aluminiumfolie efter 30-40 minuter om ytan får för mycket färg.
För glasyren:
På grund av blommorna bör Gugel dekoreras precis innan servering.
Tillsätt crema di limoncello sked för sked till det siktade florsockret och en nypa salt under omrörning tills du har en krämig men inte för flytande konsistens som kan hålla formen i ca 1 sekund så fort du försöker bilda toppar .
Använd en behållare med pip, häll glasyren över kakan och toppa med några ätbara blommor.