Risgrynsgröt är en utsökt rätt. Oavsett om det är till frukost, som söt lunch eller efterrätt – det går faktiskt alltid bra.
I den veganska varianten med mandelmjölk är den inte på något sätt underlägsen sin lillebror med komjölk och harmoniserar dessutom perfekt med färska rabarber eller andra säsongens frukter.
Vegansk risgrynsgröt med rabarber från Römertopf. Du kan såklart byta ut mandel/havremjölken mot färsk komjölk
3-4 portioner
förberedelsetid
30minuter
tillagningstid
1Timme
Risgrynsgröt är också veganskt. Blandad med läcker mandelmjölk, raffinerad med vanilj och toppad med rabarber, är denna veganska rispudding inte på något sätt sämre än den som görs med komjölk. Helt enkelt utsökt.
INGREDIENSER
3 tsk kanelpulver
5 msk socker
1 vaniljstång
800 ml mandelmjölk / havremjölk / komjölk
200 g risgryn Grötris
margarin till formen
Till rabarbern:
300 gram rabarber
saft av en halv citron
2 msk rörsocker
1 tsk kanelpulver
Övrigt
eventuellt mer kanel och socker och/eller jordgubbar till servering
Tillbehör:
INSTRUKTIONER
Blötlägg lergrytan i 10-20 minuter.
För risgrynsgröten, blanda kanel och socker i en liten skål. Skrapa ur vaniljstången, lägg i en kastrull med mandelmjölken, låt koka upp och låt puttra försiktigt i ytterligare 7 minuter. Ta bort vaniljstången.
Under tiden tvättar du rabarbern, tar bort de torra ändarna, skalar de hårda delarna och skär sedan i 1 cm bitar. Lägg rabarberbitarna i en liten skål med citronsaft, rörsocker och kanelpulver och blanda ihop. Låt allt dra i 10 minuter.
Smörj den glaserade insidan av Römertopf väl. Blanda mjölken med 2 msk av kanel- och sockerblandningen och riset. Lägg rabarberbitarna, inklusive vätskan och mjölk-risblandningen, i Römertopf. Fördela allt jämnt och strö till sist över blandningen med 3 msk kanel och socker.
Häll av vattnet från locket och använd det för att stänga Römertopfen. Lägg formen på ett galler på nedersta hyllan i ugnen och tillaga risgrynsgröten i 180° (värm inte upp i förväg!) i 1 timme med locket stängt.
Strö över mer kanel och socker för servering, om så önskas .
Valfritt: Förutom den klassiska kanel- och sockertoppen passar nykokt rabarberkompott också perfekt till risgrynsgröten. För att göra detta, dubbla ingredienserna till rabarbern och sjud hälften av den i en kastrull med locket stängt i cirka 10 minuter till en kompott. Tillsätt lite mer socker efter smak om det behövs. Garnera till sist det hela med färska jordgubbar på rispuddingen om du vill.